Matlådan – billiga recept för veckan

Ett återkommande spartips är att ta med matlåda till jobbet. Enkelt räknat sparar du 80kr x 20 = 1600kr per månad, minus kostnaden för egna ingredienser, så låt säga 1400kr i realiserad besparing.

Här kommer tre billiga recept från Portionen under tian

Broccolipasta
4 portioner

Kostnad: 9 kr/portion
Vego: Ja. Gör vegansk genom att ta veganskt mjölkalternativ samt byt ut osten mot veganskt ostalternativ.
Tidsåtgång: ca 30 min

500 g fryst (eller färsk broccoli) (18 kr)
2 vitlöksklyftor (1 kr)
2 dl solroskärnor (5 kr)
3 dl havredryck (ca 4 kr)
pasta för 4 portioner (5 kr)
salt, svartpeppar
1 dl ost (3 kr)

Börja med att rosta solroskärnora i en stekpanna tills de får lite färg.
Lägg solroskärnorna och havredryck (eller annan mjölkdryck) en mixer och mixa till en sås.
Om du väljer fryst broccoli: ta fram och låt tina till mjuk.  Finhacka vitlöken. Om du väljer färsk: ansa i bitar (även stjälken).
Koka upp vatten till pastan. Om du använder färsk broccoli: lägg i broccolibitarna i någon minut. Fiska upp med en sil eller hålslev. Koka sedan pastan. (Fryst, upptinad broccoli behöver inte förkokas)
Fräs vitlök och mjuka i oljan,  på medelvärme, i ett par minuter. Lägg i broccolin och låt fräsa med. Salta och peppra.
När pastan är färdigkokad: slå på nötgrädden och blanda. Rör i ost
Rör ned osten i pastan. Servera med broccolin.

 

Vegetarisk tacopizza
4 port

Kostnad: ca 5 kr/bit (blir 8 bitar)
Vego: Ja, laktovegetarisk. Vill du ha en vegansk pizza använder du veganskt alternativ till crème fraiche, och veganskt ostalternativ. 
Tidsåtgång: ca 1 h 15 min (inkl jäsning

Pizzadeg:
¼ pkt jäst
2 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk olivolja
5–6 dl vetemjöl (3 kr)

Fyllning:

3 msk crème fraiche (3 kr)
1 pkt torkad sojafärs (18 kr) 
1 msk soja

1 tsk spiskummin 
1 chili (1 kr)
3 champinjoner (3 kr)
1 dl majs, fryst (3 kr) 
2 vitlöksklyftor (1 kr) 

Topping:
2 dl riven ost av valfri sort (5 kr)
1 rödlök (1 kr)

1 msk vinäger
några klickar ajvar relisch (2 kr)

Gör pizzadegen: (degen räcker till en tjock pizza eller två tunna)

Smula jästen i en bunke. Slå på det fingervarma vattnet och rör om. Rör i salt och olja.
Rör i mjöl, så att du har en bra deg som du kan knåda. Knåda i någon minut. Jäs under bakduk i ca 40 min.

Gör fyllningen

Lägg sojafärsen i en bunke. Slå på varmt vatten och låt svälla i några minuter. Slå sedan bort vattnet.
Hacka vitlök och chili fint. Fräs i olja, tillsätt spiskummin. Låt sojafärs och majskorn fräsa med. Tillsätt soja.
Sätt ugnen på 250 grader.
När degen jäst klart: Ta upp på mjölat bakplåtspapper (på en plåt) och kavla ut.
Bred crème fraiche på pizzabotten och lägg sedan på sojafräset. Skär champinjonerna i skivor. Lägg på. Smula över riven ost och oregano.
Jäs under bakduk i 20 min.
Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

Gör snabbpicklad rödlök genom att strimla rödlök, massera rödlöken i (krama hårt) vinäger, salta.

Ta ut pizzan och klicka på ajvar, och strö den rödlöken på.

 

Livs tomatpasta med rostade kikärtor

Kostnad: 9 kr/portion
Vego: Lakto-vego (ta vegansk fetaost för vegansk)
Tidsåtgång: ca 30 min

1 burk krossade tomater (5 kr) 
2-3 dl vatten
3 morötter (3 kr)
1 palsternacka (4 kr)
1 grönsaksbuljongtärning (1 kr)
2 msk valfria torkade eller frysta kryddor ex oregano, timjan, basilika (2 kr)
1 gul lök (1 kr)
2 vitlöksklyftor (1 kr)
pasta för 4 port (5 kr)

5 dl kokta kikärtor (5 kr)
olja 
2 tsk rökt paprikapulver
salt

1/2 pkt fetaost till servering (10 kr)

Gör pastasåsen

Skala lök och vitlök och hacka fint.
Skala morötter och palsternacka och riv grovt på rivjärn.
Hetta upp kastrull eller gryta och fräs lök mjuk i olja.
Lägg i rotfrukter och låt dem fräsa med och bli mjuka i ett par minuter. Rör om.
Slå på krossade tomater och tillsätt vatten. Rör om.
Tillsätt buljongtärning och låt puttra i ca 10 min. Lägg i kryddorna.
Börja under tiden koka upp vatten till pasta och lägg i pasta när vattnet kokar.

Gör rostade kikärtor

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda kikärtor, olja och paprikapulver och salt.
Lägg på en plåt och ställ in i ugnen i ca 10 min. Ska bara bli lätt rostade, inte bli bruna

När pastan kokat klart: lägg i grytan och servera med kikärtorna. Smula över fetaost.

 

Alla recept finns på Undertian.com , följ gärna henne under namnet @portionenundertian på Instagram